Van twijfels naar twee bedrijven
Hoe ID-alumnus Kim Vastenburg haar eigen pad vond in een onzekere tijd
Toen Kim Vastenburg in 2020 afstudeerde aan de (destijds zo genoemde) Jan des Bouvrie Academie, wist ze nog niet precies wat haar volgende stap zou zijn. Inmiddels runt ze twee bedrijven, werkt ze aan eigen interieurprojecten én helpt ze collega-ontwerpers hun werk krachtiger te visualiseren.
Een terugblik op de eerste jaren na de opleiding van de oprichter van NINETY EIGHT Interior Design en studio névidé — inclusief twijfels, keuzes en lessen voor wie zelf overweegt te ondernemen in de interieurwereld.

Afstuderen tijdens corona: “Solliciteren was niet makkelijk”
“Mijn plan was om na mijn studie werkervaring op te doen in de praktijk,” vertelt Kim. Maar 2020 bleek niet het makkelijkste moment om af te studeren. De coronapandemie zorgde voor onzekerheid op de arbeidsmarkt — en dat merkte ze ook. “Ik ben maandenlang druk bezig geweest met solliciteren, maar een baan vinden in loondienst bleek lastig.”
Toch gaf ze niet op. “Ik had altijd al de droom om een eigen bedrijf te beginnen, maar dat voelde als iets voor later. Het idee alleen al vond ik spannend — want ja, er komt best wat bij kijken.”

Van kans naar KVK: het begin van NINETY EIGHT
De ommezwaai kwam toen Kim in contact kwam met een interieurontwerper die hulp zocht bij lopende projecten, maar dan wel als freelancer. “We zijn gaan sparren en ik dacht: waarom niet? Ik ben naar de KVK gestapt en heb toen NINETY EIGHT Interior Design opgericht.”
Het eerste jaar stond in het teken van freelancen voor andere ontwerpers. “Dat was een leerzame periode. Ondertussen werkte ik rustig verder aan mijn eigen bedrijf. Langzaam kwamen de eerste aanvragen binnen en na een jaar besloot ik het freelancewerk los te laten en me volledig op mijn eigen projecten te richten.”

Een duidelijke focus — en een stille droom
NINETY EIGHT Interior Design richt zich momenteel op de particuliere markt, maar Kim's ambitie reikt verder. “Het lijkt me fantastisch om meer horecaopdrachten te gaan doen. In de horeca komen veel meer technische aspecten kijken, dat maakt het uitdagender.”
Die interesse is niet nieuw. “In mijn tweede jaar liep ik stage bij een bureau dat veel horecaprojecten doet — en ik vond dat stiekem ontzettend leuk.”

Studio névidé: van ontwerpen naar visualiseren
Ondernemen blijkt Kim goed te liggen. In januari van dit jaar richtte ze een tweede bedrijf op: studio névidé. “Ik merkte dat ik naast ontwerpen ook veel plezier haal uit het maken van 3D-visualisaties. Daarmee help ik andere ontwerpers om hun interieurontwerpen beter over te brengen op klanten.”
Studio névidé specialiseert zich in high-end 3D-renderingen die het ontwerpproces versnellen én versterken. “Veel mensen vinden het lastig om een 2D-ontwerp te begrijpen. Realistische visualisaties maken het veel tastbaarder.”
De grootste les? Je hoeft het nog niet allemaal te weten
“Wat ik vooral heb geleerd sinds mijn afstuderen: je hoeft het allemaal nog niet te weten. De opleiding biedt je de basis — de rest leer je in de praktijk.”
Kim ontdekte haar kracht pas ná haar studie, en dat is volgens haar helemaal niet erg.
“Het belangrijkste is dat je blijft ontdekken wat bij je past.”

Haar tip voor starters in de interieurwereld
Tot slot heeft Kim een praktische — maar waardevolle — tip voor studenten of alumni die een eigen bedrijf willen starten: “Leer plannen! Dat kun je zeker nog na de opleiding leren, maar het is echt cruciaal als je zelfstandig werkt. En vergeet ook niet om je vrije tijd in te plannen. Dat klinkt misschien gek, maar veel van ons zien dit werk als hobby — en dan kun je dus blijven doorgaan omdat je het zó leuk vindt 😉.”