Wat gebeurt er als Nederlandse en Italiaanse ontwerpers elkaar ontmoeten?
Hoofd van ID en IBI Jan Siebers over design, ontmoeting en het belang van internationaal kijken
Deze week had ik de eer om namens onze opleidingen Interior Design en Interior Brand Identity onderdeel te zijn van een bijzondere missie naar de Milan Design Week (MDW). Een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap — gericht op het versterken van de Nederlandse creatieve industrie in internationaal perspectief.
Een week lang ondergedompeld in design. In gesprekken, presentaties, studio’s en showrooms. In het gezelschap van een brede delegatie van Nederlandse ontwerpers, architecten, onderzoekers en vertegenwoordigers van ontwerp-instituten als BNI, BNO, BNA en Het Nieuwe Instituut.
Italië en Nederland: gedeelde liefde voor design
Wat vooral opviel? Hoe herkenbaar de Italiaanse ontwerpmentaliteit is voor ons. Passie, vakmanschap en een sterke verbinding met kennisinstellingen als de Politecnico di Milano — de Technische Universiteit van Milaan. Daar spraken we onder andere met prof. Francesco Scullica, hoofd van Interior Design & Architecture.
De thema’s die bij ons spelen — duurzaamheid, circulair ontwerpen, de rol van design in maatschappelijke vraagstukken — worden ook daar stevig gedragen door onderzoek en onderwijs.
Een ontmoeting om niet te vergeten
Een bijzonder moment was het gesprek met Maria Porro, president van de Salone del Mobile — de grootste designbeurs ter wereld. Haar visie op de toekomst van design is inspirerend: design als verbindende kracht, als motor voor innovatie én als drager van cultuur.
Wat betekent dit voor ons vak?
De Milan Design Week is en blijft een internationaal baken. Een plek waar ontwerpers, studenten en professionals zich laven aan de nieuwste ontwikkelingen in het vak. Waar je ziet hoe belangrijk het is om niet alleen in je eigen context te blijven, maar je blik te verruimen. Design is altijd in beweging. Altijd verbonden met de wereld.
Voor onze studenten biedt zo’n week een unieke ervaring: leren voorbij de grens, in gesprek met andere culturen, met andere manieren van denken en werken.
Nederlands design: rebels en verbindend
Nederlandse ontwerpers staan internationaal bekend als veranderaars, dwarsdenkers, radicale vernieuwers. Maar dat is slechts één kant van het verhaal. Wat ik in Milaan weer sterk voelde: onze ontwerppraktijk is breed en volwassen. Van architecten en productontwerpers tot service- en communicatiedesigners — we werken steeds vaker samen aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen.
Ons doel blijft: Nederlandse creativiteit zichtbaar maken, internationale banden versterken en samenwerkingen stimuleren. Niet alleen om onszelf te laten zien — maar juist om van anderen te leren en samen verder te komen.